Yıl:2021   Cilt: 11   Sayı: 1   Alan: İşletme

  1. Anasayfa
  2. Makale Listesi
  3. ID: 21

Tolga TORUN

Bir Marka İletişimi Aracı Olarak Fenomen Etkisi: Farklı Ürün Ve Fenomen Tipleri Açısından Satın Alma Niyeti Ve Güvenilirlik Açısından Karşılaştırma

Günümüz rekabet şartlarında pazarlama iletişimi adına görünür ve bilinir olmak adına bir çok unsur değişime uğramıştır. Özellikle sosyal medyanın yaygın kullanımı ile birlikte işletmelerin pahalı reklam harcamalarının yerini hazırlanan içerikler almaya başlamıştır. Tüketiciler açısından içerik sadece eğlenceli vakit geçirilen yer değil; aynı zamanda ürün/marka hakkında bilgiye ve eğitime de ulaşabilecekleri bir iletişim aracı olmuştur. Bu içeriklerin yayımını güçlendirmek adına markalar sosyal medya fenomenlerinden yararlanmaya başlamışlardır. Ancak sosyal medya fenomenlerinin taraftarları olduğu kadar, taraftar olmayan bir kesimi de bulunmaktadır. Bu açıdan fenomenlerin markanın güvenirliği ve de satın alma niyeti üzerinde etkisinin incelenmesi bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Bu açıdan bir çok fenomenin yayınları sırasında takipçilerine anket uygulanmış ve tanıttıkları ürünler göz önünde bulundurularak güvenilirlik ve satın alma niyeti ile ilgili sorular yöneltilmiştir. Çalışma kapsamında 12 adet fenomene ulaşılmıştır. Sonuçlar SPSS yardımıyla analiz edilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Fenomen, İnfluencer, Satın alma niyeti, Güvenilirlik


Phenomenon Effect as a Brand Communication Tool: Comparison of Purchase Intention and Reliability through Different Product and Phenomenon Types

There are many things that changed used in brand awareness and known by consumers. With the widespread use of social media, expensive advertising has also changed. Contents in social media platforms are not onyl a tool to spend fancy time for consumers but also an effective communication tool to spread information and training consumers about the product /brand. Brands have started to benefit from social media phenomena also known as influencers in order to strengthen the publication of their contents. However, there are also non-fans as well as supporters of social media phenomena. Thus, the reliability of brands and purchase intention through social media influencers was examined. During the influencers broadcast a modified surveys were sent to their follower. 12 influencers were obtained within the scope of the study. Results was analyzed by SPSS software.

Keywords: Social Media, Phenomenon, purchase intend, Influencer

Sayfa Aralığı: 129-140


Atıf İçin

Torun, T. (2021). Phenomenon Effect as a Brand Communication Tool: Comparison of Purchase Intention and Reliability through Different Product and Phenomenon Types. Journal of Current Researches on Business and Economics, 11 (1), 129-140.


104