Yıl:2021   Cilt: 11   Sayı: 1   Alan: İşletme

  1. Anasayfa
  2. Makale Listesi
  3. ID: 23

Zeynep ERDİNÇ ,Gökçen AYDINBAŞ

Dış Ticaret ve Akıllı Lojistik İlişkiselliği Üzerine Bir Değerlendirme

Lojistik; sağladığı istihdam, iş hacmi ve katma değer ile dünya ekonomisine katkısı açısından en önemli hizmet sektörlerinden biridir. Lojistik; başta gıda, ilaç, kozmetik, otomotiv ve tekstil gibi bütün sektörlere hizmet vererek iktisadi faaliyetlerin geniş alanlara yayılımında etkilidir. Lojistik kavramının 1700’lü yıllardaki ilk kullanımı, askeri alanda ve askeri birliklerin hareketleri ile cepheye malzeme tedariki şeklinde olmuştur. 1960 yılı itibariyle ise ticaret lojistiği anlamında malların üreticiden müşteriye taşınması ve bunun yönetimine ilişkin ortaya çıkmıştır. Küreselleşme ve beraberinde getirdiği uluslararası rekabet ile lojistik yönetimindeki teknolojilerin gelişmesi, lojistik sektörünün önemini günden güne artırmaktadır. Gelinen son nokta ise, dijital dönüşüm ile gerçekleşen teknolojik değişiklikler ve inovasyon ile lojistik sektörünün boyut değiştirmesi ve e-lojistik, akıllı lojistik-lojistik 4.0 süreçlerinin başlaması olmuştur. Bu çalışmanın amacı, dış ticaret ile akıllı lojistik ilişkiselliğini incelemektir. Çalışmada, nitel araştırma yöntemi çerçevesinde doküman analiz modeli kullanılmıştır. Çalışmada lojistik performans endeksi ile küresel rekabet endeksi, kişi başına GSYH değerleri, dijitalleşmeye uyum endeksi değerlerinin paralel bir düzeyde gerçekleştiği, dış ticaret hacmi ile lojistik performans endeksi değerlerinin arasında da kuvvetli bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Dış Ticaret, Lojistik, Teknolojik Değişiklikler, İnovasyon


An Evaluation on Foreign Trade and Intelligent Logistics Relation

Logistics is one of the most important service sectors in terms of employment, business volume and added-value and its contribution to the world economy. Logistics is effective in the spread of economic activities to large areas by serving all sectors such as food, medicine, cosmetics, automotive and textile. The first use of the concept of logistics in the 1700s was in the military field and in the form of supplying materials to the front with the movements of military units. As of 1960, it emerged in the sense of trade logistics, regarding the transportation of goods from the producer to the customer and its management. Globalization and the development of technologies in logistics management with the international competition bring to increase the importance of the logistics sector day by day. The last point reached is the change of dimension of the logistics sector with the technological changes-innovations realized by digital transformation and the start of e-logistics/smart logistics/logistics 4.0 processes. This study aims to examine the relationship between foreign trade and smart logistics. In the study, a document analysis model was used within the framework of the qualitative research method. In the study, it was concluded that the logistics performance index and global competitiveness index, per capita GDP values, digitalization compliance index values were realized at a parallel level. Also, there was a strong relationship between foreign trade volume and logistics performance index values.

Keywords: Foreign Trade, Logistics, Technological Changes, Innovation

Sayfa Aralığı: 159-182


Atıf İçin

Erdinç, Z. & Aydınbaş, G. (2021). An Evaluation on Foreign Trade and Intelligent Logistics Relation. Journal of Current Researches on Business and Economics, 11 (1), 159-182.


151