Yıl:2016   Cilt: 6   Sayı: 1   Alan: İktisat

  1. Anasayfa
  2. Makale Listesi
  3. ID: 83

Hatice AZTİMUR ORCID Icon

Birikim Özelleştirme İlişkisinde BDK’ların Rolü

Türkiye, 1999 ve 2001 krizlerinden sonra siyasetin ekonomi üzerindeki etkilerini azaltmak, siyaset ve ekonomiyi birbirinden ayırmak üzere pek çok reform gerçekleştirdi. Kamuoyunda 15 günde 15 yasa olarak anılan hızlı yasalaştırma süreci bu reformların yasal zeminini oluşturdu. Yasal düzenlemelerde yer verilen reform adımları kısa sürede yeni Bağımsız Düzenleyici Kurumlar’ın (BDK) oluşturulmasıyla ve mevcut olanların yeniden yapılandırılmasıyla hayata geçirildi. Bu yeni dönemde BDK’lar, sermaye birikim sürecinin kapitalist sınıfın beklentileri doğrultusunda yeniden biçimlendirilmesinde, özellikle yabancı sermayenin yeniden değerlenme ihtiyacının karşılanmasında önemli bir fonksiyonu yerine getirmişlerdir. Özelleştirme ise Türkiye’de 1980 sonrası neo liberal politikanın en önemli uygulama araçlarından birisi olarak değerlendirilmiştir. Özelleştirme uygulaması BDK’ların oluşturulması ile birlikte hızlı bir evreye girmiştir. Bu çalışmanın amacı, BDK’ların özelleştirmenin daha hızlı gerçekleştiği evrede karşıladığı fonksiyonu sermaye birikiminin mantığı ile ilişkilendirerek incelemektir.

Anahtar Kelimeler: Bağımsız Düzenleyici Kurullar, Özelleştirme, Sermaye birikimi


Independent Regulatory Authority’s Role in Accumulation-Privatization Relations

Turkey, carried out many reforms to seperate politics and economics from each other and to reduce the impact of the politics on the economy after the 1999 and 2001 crisis. It created the legal basis of this reform which is known as 15 laws in 15 days. Reform processes which took place in legal regulations have been realized by forming new independent regulatory authority institutions and re-constructing the present intitutions. During this period independent regulatory authorities acted a vital part in forming the capital accumulation process particularly in meeting the need of revising foreign capital due to the expectations of capitalist class. Privatization has been evaluated as one of the major tools of neo liberal politics in Turkey after 1980. The application of privatization has come to a rapid phase after founding independent regulatory authority institutions. The purpose of this study is to examine the function of the independent regulatory authority institutions during this rapid phase of privatization in relation with the logic of capital accumulation.

Keywords: Independent Regulatory Authority, Privatization, Accumulation

Sayfa Aralığı: 59-78


Atıf İçin

Aztimur, H. (2016). Independent Regulatory Authority’s Role in Accumulation-Privatization Relations. Journal of Current Researches on Business and Economics, 6 (1), 59-78.


41