Yıl:2019   Cilt: 9   Sayı: 1   Alan: İşletme

  1. Anasayfa
  2. Makale Listesi
  3. ID: 41

Resül YAZICI ORCID Icon

Finansal Okuryazarlığın Gelişmesinde Bireysel Emeklik Sisteminin Önemi

Türkiye ekonomisinde özellikle enflasyon oranının yüksekliği, cari açığın kurlar üzerindeki baskısı gibi çeşitli faktörlerin yerel paranın iç ve dış değerini olumsuz etkilemesi, kısa vadeli davranış tarzını hâkim kılmaktadır. Bu yaklaşımın her alanda olduğu gibi geleceği planlama, sigortalama bilincinin oluşamamasında da etkili olması kaçınılmazdır. Ekonominin bu yapısal sorunları yanında, bireylerin de temel finansal konulardaki bilgi eksikliklerinin olması ama bunun da farkında olmadığı bir yapıda acilen finansal okuryazarlığın geliştirilmesi gündeme gelmektedir. Başka bir ifadeyle bu eksiklik giderilmeden, Bireysel Emeklik Sisteminde (BES) olduğu gibi ne kadar teşvik verilirse verilsin istenen sonuçlara ulaşılamamaktadır. Aslında hem finansal okuryazarlığın geliştirilmesi hem de BES’te istenen sonuçların elde edilebilmesi birbirine bağlı konulardır. Buradaki etkileşimi dikkate alarak, uzun dönemli, sabır gerektiren eğitim faaliyetlerinde BES’in araçlarını kullanmak gerekmektedir. Çalışmamızda, bugünleri okuyabilme ve yarınları öngörme eksikliği olan bireylerdeki bu bilincin oluşturulmasında, emeklilikleri için önemli olan tamamlayıcı sigorta kavramının ne kadar önemli olduğu vurgulanacaktır. Sosyal güvenlik sistemini tamamlayıcı özelliği olan BES’i ve araçlarını merkeze alarak düzenlenecek finansal okuryazarlık eğitim programlarında başarılı olunabilmesi için öneriler verilmeye çalışılacaktır.

Anahtar Kelimeler: Bireysel Emeklik Sistemi, Sosyal Güvenlik Sistemi, Finansal Araçlar, Finansal Okuryazarlık, Finansal Sistem


The Importance of Personal Pension System in the Development of Financial Literacy

Factors, such as high inflation rate and pressure on current account deficit, affect the internal and external value of the local currency, which dominates short-term behavioral manner in Turkey's economy. It is inevitable that this approach will be effective in the planning for the future and in the lack of awareness of insurance. In addition to these structural problems of the economy, the development of financial literacy is urgently needed in a structure, where individuals lack the knowledge of basic financial issues but are not aware of this. Without the correction of this deficiency, the desired results cannot be achieved regardless of how much incentive is given in the Personal Pension System (PPS). In fact, advancing financial literacy as well as achieving desired results in the PPS are interconnected issues. Considering this interaction, it is necessary to use the tools of PPS in long-term, patience-requiring training activities. In our study, to create cognition, it will be emphasized how important the concept of complementary insurance for retirement for individuals is. We give some recommendations to ensure success in financial literacy education programs which, focuses on PPS and its tools, as PPS has the feature as complementary to the social security system.

Keywords: Personal Pension System, Social Security System, Financial Instruments, Financial Literacy, Financial System

Sayfa Aralığı: 1-12


Atıf İçin

Yazıcı, R. (2019). The Importance of Personal Pension System in the Development of Financial Literacy. Journal of Current Researches on Business and Economics, 9 (1), 1-12.


104